Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το διπλό ταμπλό των ΗΠΑ στο Συριακό εμφύλιο


Σύμφωνα με ανώτερες πηγές του αμερικανικού επιτελείου στρατού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και κατά συνέπεια πολιτικές αναφορικά με την διαμόρφωση της αμερικανικής πρακτικής στη περιοχή. Η απόφαση του Προέδρου να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει «μετριοπαθείς» – όπως τονίζεται στα αμερικανικά ΜΜΕ- επαναστατικές ομάδες με στόχο την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, φαίνεται να ήρθε σε σύγκρουση με τις απόψεις των αρμόδιων ανώτερων στρατιωτικών οι οποίοι, όπως αναφέρεται, έχουν κινήσει διαδικασίες υπονόμευσης αυτής της γραμμής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, μέσω ισραηλινο-συριακών καναλιών επικοινωνίας για το θέμα των Υψιπέδων του Γκολάν, αμερικανοί πράκτορες πληροφοριών μεταφέρθηκαν στη Συρία με σκοπό να βοηθήσουν το καθεστώς Άσαντ ενάντια στους επαναστάτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι οι εξοπλισμοί που προμήθευσαν τους αντάρτες ήταν απαρχαιωμένοι και σχεδόν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν. Η περίπτωση του «διπλού ταμπλό» φαίνεται να είναι πάγια τακτική της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολη. Ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά είχε και ο Ιρανο-ιρακινός πόλεμος που κατέληξε να μαίνεται για οχτώ χρόνια. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη κυριαρχία εξτρεμιστών όπως το ΙΚΙΛ ή την Αλ-κάιντα αλλά ούτε και ένα ισχυρό συριακό καθεστώς που θα απειλούσε το Ισραήλ και τις περιφερειακές ισορροπίες. Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι η συνέχιση του πολέμου με την ενίσχυση και των δυο πλευρών.
Χαραλαμποπούλου Αγγελική

http://www.kans.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.