Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte.

Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.

Παράλληλα, έντονη είναι η κινητοποίηση των εταιρειών ενέργειας για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μεγάλη έκπληξη το σχέδιο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Salman. Παρόμοια κινητοποίηση παρατηρείται και στη Τουρκία όπου η εταιρεία Marsan Marmara Holding ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων με αρκετά υψηλούς στόχους παραγωγής (1 GW σε 4 χρόνια). Από το Άμστερνταμ ο CEO της WindEurope τόνισε την σημασία της αιολικής ενέργειας για την εξισορρόπηση των αγορών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιηθεί ενώ η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (New Development Bank – NDB) των BRICS θα δανείσει 811 εκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρής ενέργειας στην Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, εγκαινιάζοντας τη πρώτη αποδέσμευση κεφαλαίων της Τράπεζας με έδρα τη Σαγκάη.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, η αιολική ενέργεια αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέχρι το 2020, δεδομένου του νέου κύματος αιολικών έργων στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Ακόμη, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά το 2015 οι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Βασικό παράγοντα αποτελεί η μείωση του κόστους της τεχνολογίας, η οποία έχει σημειώσει θεαματική πτώση έως και 80% για τα φωτοβολταϊκά.
Όπως διαφαίνεται η αυτοκρατορία του αργού αρχίζει να φθίνει, χάνοντας τα πρωτεία για δυνητικά επενδυτικά έργα. Εντούτοις, ζωντανή φαίνεται να παραμένει για αρκετά χρόνια ακόμη η βιομηχανία φυσικού αερίου, με μεγαλύτερη κινητικότητα στο LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο). Στις 28/4 έφτασε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG από την εταιρεία Cheniere, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαια με αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες (BG Group, Engie, Gas Natural) που στοχεύουν κυρίως στη μεταπώληση του στις ασιατικές αγορές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Thierry Bros από την Societe Generale, το γεγονός αποτελεί «την έναρξη ενός πολέμου τιμών ανάμεσα στο LNG των ΗΠΑ και των αγωγών αερίου». Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες μεταφορών και ενέργειας όπως η A.P. Moeller-Maersk A/S και η United Arab Shipping Co., δεδομένων των νέων διεθνών κανονισμών που ετοιμάζονται από το ναυτιλιακό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για περιορισμό των εκπομπών θείου στο 5%, ετοιμάζουν την αντικατάσταση των καυσίμων τους με LNG ενώ όπως σημειώνει η εταιρεία οικονομικών αναλύσεων, Sanford C. Bernstein & Co., η συνολική ετήσια δυναμικότητα φυσικού αερίου προβλέπεται ότι θα σημειώσει άνοδο 45% στα 423 εκατ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2025.
Δεδομένων των μεγάλων κατασκευαστικών έργων αγωγών σε όλη την Ευρασία και των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, το φυσικό αέριο αναμένεται να καταστεί το νέο σκληρό καύσιμο, ξεπερνώντας το πετρέλαιο και δημιουργώντας μια νέα διευρυμένη αγορά με νέα δεδομένα.


Πηγές:
«Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,3% το 2015», Ανακτήθηκε: 11/4/16 http://www.naftemporiki.gr/story/1092275/oi-egkatastaseis-ananeosimis-en...
«BRICS: Δάνεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα πράσινης ενέργειας», Ανακτήθηκε: 23/4/16 http://www.naftemporiki.gr/story/1096825/brics-daneia-800-ekatommurion-d...
«Κινδυνεύει με χρεοκοπία το ένα τρίτο των πετρελαϊκών εταιρειών σε όλο τον κόσμο», Ανακτήθηκε: 16/2/16 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113914226
http://icmu.nyc.gr/el

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5 βήματα για το χριστουγεννιάτικο marketing

Της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου , epixeiro.gr Ενόψει της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου, κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν πως τα Χριστούγεννα έχουν καταστεί συνώνυμο των αγορών, των φωτισμένων δρόμων και του άκριτου μπαρόκ στις βιτρίνες. Ενώ πλέον αυτή η εικόνα χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα κατά κόρον, δύο αιώνες πριν, αποτελούσαν πρωτοτυπία καθώς το κυρίαρχο στοιχείο ήταν ένα ζεστό σπιτικό με κεντρικό ρόλο τη πνευματικότητα της γιορτής.

Μια νέα προσέγγιση στο σύγχρονο marketing

Αγγελική Χαραλαμποπούλου, Epixeiro.gr Η κρίση των τελευταίων χρόνων φαίνεται να έχει συντελέσει στη μεταβολή των επιχειρησιακών επιδιώξεων και δη στη φιλοσοφία γύρω από αυτές. Ο ανταγωνισμός πλέον υφίσταται για «το κομμάτι σε μια μικρότερη πίτα» και το γεγονός αυτό οξύνει τη δημιουργικότητα και τη καινοτομία των υπαρχόντων και νέων επιχειρήσεων. Ειδικότερα για τις σύγχρονες start-up παρατηρείται μια μεταστροφή όλων των χαρακτηριστικών υπό την αξία της Ποιότητας. Οι νέες επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται πλέον τον καταναλωτή απρόσωπα ως ένα «πορτοφόλι» αλλά ενστερνίζονται τις ανησυχίες και τις ανάγκες του και αναζητούν τρόπους να τις προσαρμόσουν στα προϊόντα/υπηρεσίες τους.