Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 6, 2015

Στο ζενίθ του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Γεωπολιτικών Αναλύσεων Μέσα στους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μια ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα και ενεργητικότητα στην Μέση Ανατολή, παρουσία των δύο υπερδυνάμεων -σε ψυχροπολεμικούς όρους- και πολλών άλλων περιφερειακών και μη. Η αρχική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για δημιουργία συνασπισμού εναντίον του ΙΚΙΛ, οδήγησε στην επέμβαση αυτών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της -γειτονικής προς τη Συρία- Τουρκίας, η οποία φημολογείται ότι υποστηρίζει και εξοπλίζει τους μαχητές της Daesh. Επί του θέματος αυτού, η Τουρκία δεν παραδέχεται αυτές τις "προσβολές" -προερχόμενες κυρίως από τη Ρωσία-, αλλά είναι δεδομένο ότι υποστηρίζει "μετριοπαθείς" σουνιτικές δυνάμεις εναντίον του Σύριου Προέδρου Άσαντ, τον οποίον επιδιώκει από καιρό να καθαιρέσει.

Η «επιτυχία» της Τριμερούς στο Μεσογειακό «παίγνιο»

Η Τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, από την οποία προέκυψε η «Διακήρυξη των Αθηνών»,  σκιάστηκε από την δήλωση , «όπου είναι δυνατόν» για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των μερών, σημείωση που προφανώς κατευθύνεται στις όποιες τουρκικές ανησυχίες. Η Αίγυπτος, εν μέσω της έντονης τουρκικής «ενεργητικότητας» στην εξωτερική πολιτική, κατευθύνεται προς διασφάλιση των συμφερόντων της, τα οποία τυγχάνει να συγκλίνουν με τα ελληνοκυπριακά. Η ένταση των τελευταίων ημερών στις ισραηλινό-αιγυπτιακές σχέσεις κατεύθυνε τις δύο χώρες προς τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η ελληνική επιδίωξη είναι η συνεργασία στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, με κατόπιν υγροποίηση στους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφορά με πλοία προς την Ευρώπη. Η τουρκική, αντίθετα, περιλαμβάνει τη μεταφορά του αερίου, κατόπιν υγροποίησης στην Αίγυπτο, μέσω αγωγού που θα κατασκευαστεί από τα κατεχόμενα της Κύπρου προς τη Τουρκία και στη συνέ

Η Τουρκία και οι φίλοι της, Κούρδοι μαχητές του Ιράκ…

Σχεδόν ένα τάγμα Τούρκων στρατιωτών αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις. ‘Έφτασαν περίπου 150 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών, εν γνώσει των Η.Π.Α, οι οποίες σχολίασαν ότι δεν αποτελεί ενέργεια του συνασπισμού που ηγούνται έναντι του ΙΚΙΛ. Σημειώνεται ότι υπήρχε τουρκικό τάγμα που εκπαίδευε αντιπολιτευτικές δυνάμεις και μαχητές Πεσμεργκά εδώ και δυόμιση χρόνια. Υπό το πρίσμα των νέων δυνάμεων που επεμβαίνουν στη Συρία κατά του ΙΚΙΛ, η Τουρκία μοιάζει να καταφεύγει σε μια ύστατη λύση για να αποφύγει τα χειρότερα. Η επιτυχής λήξη του πολέμου κατά του ΙΚΙΛ θα σημάνει νέες ανακατατάξεις στο χάρτη της Μ. Ανατολής και η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει το μεγαλύτερο της εφιάλτη: ένα κουρδικό κράτος στα τούρκο-συριακά σύνορα. To Ιράκ προσφέρεται σα καλύτερη προοπτική αυτού του απεχθούς –για τη Τουρκία- σεναρίου και η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζεται.