Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η «επιτυχία» της Τριμερούς στο Μεσογειακό «παίγνιο»


Η Τριμερής Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, από την οποία προέκυψε η «Διακήρυξη των Αθηνών»,  σκιάστηκε από την δήλωση , «όπου είναι δυνατόν» για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των μερών, σημείωση που προφανώς κατευθύνεται στις όποιες τουρκικές ανησυχίες.
Η Αίγυπτος, εν μέσω της έντονης τουρκικής «ενεργητικότητας» στην εξωτερική πολιτική, κατευθύνεται προς διασφάλιση των συμφερόντων της, τα οποία τυγχάνει να συγκλίνουν με τα ελληνοκυπριακά. Η ένταση των τελευταίων ημερών στις ισραηλινό-αιγυπτιακές σχέσεις κατεύθυνε τις δύο χώρες προς τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Η ελληνική επιδίωξη είναι η συνεργασία στην εξόρυξη του φυσικού αερίου στην κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, με κατόπιν υγροποίηση στους τερματικούς σταθμούς της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφορά με πλοία προς την Ευρώπη. Η τουρκική, αντίθετα, περιλαμβάνει τη μεταφορά του αερίου, κατόπιν υγροποίησης στην Αίγυπτο, μέσω αγωγού που θα κατασκευαστεί από τα κατεχόμενα της Κύπρου προς τη Τουρκία και στη συνέχεια, από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη. Η τελευταία, ωστόσο, επιδίωξη περιλαμβάνει και φ.α από τα ισραηλινά κοιτάσματα, συστατικό που επιδιώχθηκε – αλλά προφανώς δεν πέτυχε – στην Τριμερή. Οι ψυχρές τούρκο-ισραηλινές σχέσεις αφήνουν ακόμα περιθώρια επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ξεκάθαρα η κατάληξη.
Χαραλαμποπούλου Αγγελική

http://www.kans.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.