Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αζέροι και Ιταλοί μέτοχοι διαφαίνονται στη ΔΕΣΦΑ διαβλέποντας στον TAP.


Σε αγορά του 17 % των μετοχών της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ από την SOCAR επιθυμεί να προχωρήσει η ιταλική εταιρεία φυσικού αερίου Snam όπως κατέθεσε με επιστολή της στον ΤΑΙΠΕΔ στις 3/11. Η SOCAR είχε συμφωνήσει να καταβάλει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το 66 % του ΔΕΣΦΑ, το 2013. Η συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία είχε σταματήσει με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του 2014 έναντι του ανταγωνισμού της ΕΕ και τις ανησυχίες ενεργειακής ασφάλειας. Αργότερα, στις αρχές του 2015, η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει μόνο το 49 % στη SOCAR. Προφανώς η SOCAR, με στόχο να μη χάσει αυτή την ευκαιρία στο τελικό στάδιο των ιδιωτικοποιήσεων, συζήτησε το ενδεχόμενο της μεταφοράς του 17 % στη συνάντηση της Αθήνας. Η κρατικά ελεγχόμενη Snam, η οποία έχει μια στρατηγική συμμαχία με τη Βέλγικη Fluxys, πρόσφατα δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την ανάληψη μεριδίου στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Ο TAP, ο οποίος θα συνδέσει το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, ανήκει κατά 20 % στη Socar. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης το Σεπτέμβριο αναφορικά με την ανάπτυξη του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου, ως μία νέα σημαντική οδό για τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Χαραλαμποπούλου Αγγελική

 Link: http://www.kans.gr/%CE%B1%CE%B6%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.