Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

14 Ιανουαρίου 1943 – Η εκκένωση του Γκουανταλκανάλ

 Η επιχείρηση Ke ήταν η -σε μεγάλο βαθμό- επιτυχής αποχώρηση των ιαπωνικών δυνάμεων από το Γκουανταλκανάλ μετά το πέρας της ομώνυμης εκστρατείας του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η επέμβαση έλαβε χώρα μεταξύ 14/01 και 07/02 του 1943 και περιελάμβανε στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις υπό την γενική καθοδήγηση του ιαπωνικού αυτοκρατορικού Γενικού Στρατηγείου (IGH).
Οι Ιάπωνες αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να παραχωρήσουν το Γκουανταλκανάλ στις συμμαχικές δυνάμεις για διάφορους λόγους. Όλες οι προσπάθειες του ιαπωνικού στρατού να ανακτήσει το Henderson Field, το αεροδρόμιο στο Γκουανταλκανάλ που ήταν υπό συμμαχική χρήση, είχαν απωθηθεί με βαριές απώλειες. Οι ιαπωνικές χερσαίες δυνάμεις στο νησί μαστίζονταν από πείνα και αρρώστιες. Οι ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή είχαν επίσης υποστεί σοβαρές απώλειες προσπαθώντας να ενισχύσουν και να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις του νησιού. Οι απώλειες αυτές, σε συνδυασμό με τη γενική έλλειψη πόρων, επηρέαζαν συνολικά τη στρατηγική ασφάλεια της ιαπωνικής αυτοκρατορίας.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου με την παράδοση ενός τάγματος πεζικού των στρατευμάτων στο Γκουανταλκανάλ για να ενεργήσει ως οπισθοφυλακή για την εκκένωση, παραπλανώντας έτσι τις συμμαχικές δυνάμεις. Περίπου την ίδια ώρα, ο ιαπωνικός στρατός και οι ναυτικές αεροπορικές δυνάμεις άρχισαν μια εκστρατεία αεροπορικής υπεροχής. Η πραγματική απόσυρση πραγματοποιήθηκε στις νύχτες 1,4 και 7 Φεβρουαρίου από αντιτορπιλικά. Εκτός από μια ελαφριά αντίδραση, οι συμμαχικές δυνάμεις δεν προσπάθησαν ενεργά να εμποδίσουν την αποχώρηση επειδή θεωρούσαν ότι η επιχείρηση ήταν ενίσχυσης όχι εκκένωσης.
Συνολικά, οι Ιάπωνες εκκένωσαν πάνω από 10.000 άνδρες από το Γκουανταλκανάλ με ελάχιστο κόστος. Στις 9 Φεβρουαρίου, οι Συμμαχικές δυνάμεις συνειδητοποίησαν ότι οι Ιάπωνες είχαν φύγει και δήλωσαν το Γκουανταλκανάλ ασφαλές, λήγοντας μια εκστρατεία έξι μηνών για τον έλεγχο του νησιού.
Χαραλαμποπούλου Αγγελική
http://www.kans.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.