Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένονται στα χαμηλότερα επίπεδα της χιλιετίας


Χαραλαμποπούλου Αγγελική

Η επίμονη προσπάθεια του OPEC για διατήρηση του μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, έχει αναγκάσει τις τιμές -λόγω της υπερπροσφοράς- σε συνεχή πτωτική πορεία. Στόχος του είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας ζήτησης και η μείωση του ακριβού αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο OPEC έχει υπερβεί το στόχο της εξόρυξης 30 εκατ. βαρελίων/ημέρα, από τον Ιούνιο του 2014, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε ραγδαία στη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Με την επικείμενη είσοδο του Ιράν στις παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές, μετά την άρση των κυρώσεων –που αναμένονται την Άνοιξη-, η παγκόσμια προσφορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του OPEC στη Βιέννη στις 4/12, αναμένονται θετικά, χωρίς όμως ελπίδες για μείωση της προσφοράς, αλλά πιθανότατα περαιτέρω αύξησης. Άλλωστε ο OPEC έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή μείωση της προσφοράς, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στη Ρωσία, η οποία αναμένεται να επιδιώξει συνεννόηση. Μια νέα αύξηση θα μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή του πετρελαίου, ευνοώντας έτσι τα μεγάλου όγκου διυλιστήρια παγκοσμίως (τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Ασία), που αγοράζουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες. Έτσι ο OPEC θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς που του ανήκει, αποτρέποντας την είσοδο των ανταγωνιστών του. Ωστόσο, σημαντικοί παράγοντες όπως το ισχυρό δολάριο, που καθιστούν ακριβό το πετρέλαιο για τους ξένους αγοραστές, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση, αλλά και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, έχουν οδηγήσει σε διατύπωση προβλέψεων για πτώση των τιμών σε επίπεδα αρχής χιλιετίας –περίπου 20$/βαρέλι-, (Goldman Sachs, υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Εουλόχιο ντελ Πίνο), καθιστώντας με αυτό το τρόπο τις χώρες του OPEC «έρμαια» μεγάλων δημοσιονομικών πιέσεων.

http://www.kans.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83/#more-2621 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πτώση της αυτοκρατορίας του πετρελαίου

της Αγγελικής Χαραλαμποπούλου, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών Από το δεύτερο μισό του 2015 η βιομηχανία του μαύρου χρυσού έχει αρχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές της. Η πτώση των τιμών του αργού στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας έχει ωθήσει το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με μελέτη της λογιστικής και συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte. Η διαρκώς αυξανόμενη προσφορά επιδεινώνει τη κατάσταση με μόνες «ανάσες» για τη βιομηχανία απροσδόκητα γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο Καναδά και οι απεργίες στο Κουβέιτ. Στο μεταξύ, η συνεννόηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για έλεγχο των τιμών φαίνεται ανέφικτη, με αποτέλεσμα η κάθε ηγεσία να χαράσσει τη δική της πολιτική.